Hvordan kombinere mat med vin?

Skal du kombinere vin og mat så er det veldig viktig at du kjenner til grunnsmakene. Smakene i vinen påvirkes nemlig av dem, enten positivt eller negativt.

vin og mat

Du kjenner sikker til de fire grunnsmakene søtt, surt, salt og bittert. Men visste du at vi også har en femte grunnsmak som heter umami?

Av de fem grunnsmakene så er det kun tre som finnes i vin; sødme, syrlighet og til dels bitterhet. Det er balansen mellom sødme og syre som vinmakeren søker når han lager vin. Denne balansen forandres når det kommer mat til. Kort fortalt så kan man si at salt og syrlighet er vinens venner, mens bitterhet og sødme kan føre til problemer. Umami er en uvenn som kan temmes.

Sødme

Det er lett å tro at sukker i maten gjør vinen mildere og snillere, men det er faktisk motsatt! Vinen bør ha mer sødme enn maten, da sødme i maten fremhever vinens syrlighet. Vinen møter sødmen i maten med sin egen sødme slik at denne smaken minker, mens smaken av syrlighet og bitterhet fra vinen vil øke. En tommelfinger regel når man serverer mat med sødme er å servere en vin som har restsødme eller en vin med høy alkohol. Dette skydes at alkoholen smaker søtt og rikt,som igjen vil møte sødmen i maten.

Syre

Syrer i en hvitvin kan smake alt fra syrlig sitron eller eple til tropisk frukt. I rødvin er syren mer bærepreget fra syrlig rips til modne og søte solbær. Syrlighet i maten demper syrligheten i vinen, slik at vinen fremstår som fruktigere og bløtere i smaken. Mat med mye syrlighet krever derfor vin med god syre ellers vil vinen fremstå som flat og kjedelig.

Salt

Saltpregede matretter egner seg sjelden til vin, men vin reagerer positivt på salt i moderate mengder. I møtet med salt blir det syrlige, og eventuell bitterheten i vinen, mer diskret og vinen klarer da bitre og skarpe ting bedre – litt salt i maten demper syren og bitterheten i maten.

Bitterhet

Bitterhet, for eksempel fra en stekeskorpe, pepper og urter,  samt sterke krydder forsterker syrligheten i vinen og gjør vinen mer aggressiv. Bitterheten i maten må enten møtes med en krydret/tanninrik rødvin slik at smakene kan utjevne hverandre eller med en vin som har restsødme. Røde viner er ofte naturlig rike på tannin og tåler derfor matens bitterhet bedre enn hvite viner. Husk også at salt og fett i maten gjør bitterheten mer diskret.

Umami

Umami er trøblete når det gjelder kombinasjonen vin og mat. Mat som er rik på umami har nemlig en tendens til å få frem bitterheten i rødvinen og gir den et lite metallisk preg, mens hvitvinen blir mer syrlig og aggressiv.

 

For å kunne kombinere mat og vin bør du vite hvordan du smaker på vinen! Og husk at det finnes mer å lære om vin.