Hvordan bedømme vin?

Rund, skarp, fyldig og syrlig: Vin kan være så mangt, men hva ligger egentlig bak disse begrepene? Å bedømme vin skjer ved å vurdere farge, duft og smak.

bedømme vin

Fargen viser alder

Med fargen kan man bedømme vinens alder og kraftighet. En fargesterk vin med blå/rød kant er ofte ung, mens en vin med nyanser fra rødt mot brun/gult som regel er eldre. En mørk vin er gjerne kraftigere enn en lys vin.

Duft forklarer klima

Duften gir også indikasjoner på alder. Intens fruktighet betyr ofte ung vin, mens de eldre vinene ofte er mer nyanserte. Fruktigheten viser også om vinen kommer fra et varmt eller kaldt klima. Viner med duft av røde og syrlige bær indikerer som regel svalt klima. Tørket frukt og overmodne bær er derimot en indikasjon på varmt klima eller at det har vært et veldig varmt år.

Smak avslører alder og sted

Smaken er selvsagt den viktigste fasen, her kan man som i duften avgjøre vinens alder og opprinnelsessted gjennom å smake fruktigheten. Er fruktigheten veldig intens, så er vinen som regel ung.  Fra varme distrikter er som regel aromaene klarere og entydige, mens i kaldere distrikt er fruktigheten mer avdempet og aromaene mer nyanserte.

Syren og tanninene vi finner i vin, avgjør om den er moden eller ikke. Er vinen ung så er syren mer intens og tanniner bitrere. Med alderen blir syren bløtere og tanninene mer avslepne.

Selv om mye ved vinen kan bedømmes via farge, duft og smak – er det ikke alltid like enkelt å kombinere den med mat!