Hva er matvin og hvordan bruke det?

Pal & Berens matlagingsvin er vin av høy kvalitet tilsatt maldonsalt og pepper for bruk i matlaging. Det er likevel så lite salt og pepper at når du har redusert sausen må du smake den til med mer salt og pepper.

Når det gjelder hvitvinen så er det lagt vekt på friskhet og aroma med hjelp av druetypene Sauvignon Blanc og Viura – Viura for å gi maten friskhet og Sauvignon Blanc for å få frem den perfekte aroma.

I rødvinen har vi lagt vekt på fylde og finesse med Mourvedre og Tempranillo – Mourvedre tilfører vinen krydder og fyldighet, og Tempranillo skaper den riktige finessen og elegansen. Salt forhindrer veksten av de mikroorganismer som produserer eddik. Dette betyr at en flaske matlagingsvin har lengre holdbarhetstid enn vanlig vin.

Matvinen kan brukes på ulike vis;

Marinering:

Pal & Berens matviner er utmerket å bruke i marinader fordi saltinnholdet er så lavt. For å få kraftig smak på marinaden lønner det seg å koke vinen med de forskjellige ingrediensene, for eks løk, hvitløk, laurbærblad, timian, rosmarin, kanel, pepper osv.

Hvitvinen fra Pal & Berens egner seg ypperlig til å hurtig marinere tynne skiver av ulike typer av fisk, gjerne sammen med sitrusfrukter.

Saus:

Hvis man ønsker å lage en saus reduserer man hvitvin eller rødvin fra Pal & Berens med litt hakket sjalottløk. Når nesten all væske er kokt inn, har man i god kraft og koker dette godt sammen.  Sausen kokes eventuelt videre med fløte. Ønsker man å gjøre sausen ekstra god, monteres sausen med godt, gjerne usaltet, smør. Det går også an å lage en smørbasert saus på hvitvinsreduksjonen, en Beurre Blanc eller ekte hollandaise- og bearnaisesaus, eller en smørbasert saus på rødvinsreduksjonen, en Beurre Rouge, eller piske det i kryddersmør for å lage et godt rødvinssmør.

Damping / Pochering:

Det er en selvfølge å bruke hvitvinen fra Pal & Berens til hvitvinsdampede blåskjell og andre skjell, men også til å dampe fisk, og
kanskje spesielt til og pochere eller trekke fisk og skalldyr som en del av en god «Court Buljong». Husk at det må smake mer av «Court Buljongen» enn det du vil at det skal smake av det ferdige produktet. Spesielt saftig og godt blir det hvis man holder temperaturen under 80 grader.

Braisering:

Alle uedle deler som trenger lang tilberedningstid egner seg godt til braisering, og da gir rødvinen fra Pal & Berens en særdeles fin smak. En god Coq au Vin, et rødvins braisert kalvebryst eller Biff Bourgogne, er alle typiske eksempler på at man kan lage god mat av rimelige råvarer.

Tilberedning av grønnsaker:

Man kan koke eller glasere mange typer grønnsaker med vinene fra Pal & Berens. Hvitvinskokt kål og rødvinskokt løk av alle typer av alle typer er kjempegodt; for eks ekte choucroute eller sauerkraut, prøv også med ulike typer av rotgrønnsaker. Bare fantasien setter grenser – og husk at du kan tilsette smaker av forskjellige urter og sitrusfrukter, og aromater som kanel og anis, som bare vil øke smaksopplevelsen.

Smakstilsetning:

Vinene fra Pal & Berens er også et utmerket krydder og gjør seg godt som en smakstilsetning i supper, sauser, risotto og i marinader.

Desserter:

På grunn av sitt lave innhold av salt og pepper er vinene fra Pal & Berens ypperlig til desserter og granitéer. Hvis man ønsker å lage en granité, må man tilsette litt mer sukker enn normalt og justere med sitron. Likeledes hvis man ønsker å koke for eks fersken, pærer eller annen frukt. Det er også en utmerket base til alle typer sabayonner.