Lammelår med potetgrateng og bakte grønnsaker

Tilbake til norske røtter med lam, poteter og grønnsaker.

  • 1 lammelår, beinet ut og surret
  • 10 g salt
  • rikelig med hvit pepper
  • 3 dl vann
  • 100 g smør
  • 1,2 kg poteter
  • 3 ss timian, revet
  • 3 dl fløte
  • 1,5 dl melk
  • 2 fedd hvitløk, knust
  • salt og pepper
  • 2 løk, skrelt, i båter
  • 8 tomater, mellomstore
  • 2 grønne squash, renset for kjerner og delt i åtte
  • 2 hele hvitløk, skrelt
  • 1/2 potte rosmarin, i kvaster og grovt hakket

  1. Skjær ut hoftebeinet og sag av leggbeinet. Tar du ikke ut lårbeinet, trenger du ikke å surre steken. Tar du det ut, må låret surres.
  2. Gni kjøttet raust inn med salt og pepper og legg steken på en rist i ovnen på 240 grader i 15 minutter. Sett en langpanne under steken med 3 dl vann og 100 gram smør.
  3. Skrell potetene og del dem i skiver. Legg skivene i en ildfast form. Riv blader av timian og vend dem sammen med potetskivene.
  4. Dekk potetene med fløte og melk. Tilsett salt og pepper og knust hvitløk. Sett formen nederst i ovnen og la den stå der hele tiden mens lammet stekes.
  5. Rens grønnsakene og kutt dem i grove biter.
  6. Ta ut steken etter 15 minutter og gni den inn med hvitløk. Dekk den med grovhakket rosmarin.
  7. Legg grønnsakene i langpannen, ha på salt og pepper og noen kvaster med rosmarin.
  8. Sett steken inn igjen i ovnen på 140 grader, i ca. 2 timer eller til kjernetemperaturen har nådd 60 grader.
  9. Hvil lammesteken på et lunt sted i 15 minutter før servering.
  10.  Ta grønnsakene ut av pannen og sil kraften fra pannen over i en kjele. La kraften koke forsiktig mens lammet hviler. Når lammet er ferdig, tilsetter du sjyen fra steken og smaker til med salt og pepper.

Tilberedningstid: 150 minutter
Vanskelighetsgrad: Lett/medium
Pris: Rimelig
Redskap: Utbeiningskniv, hyssing, langpanne og ildfast form
8 personer
Oppskriften er hentet fra Helt chef

Publisert .
Arkivert under , .