Lær å steke biff!

Du får stadig tanker om hvor vanskelig det er, ikke sant? Fortvil ikke. I dag lærer du å lage biff på 1-2-3!

Til dette trenger du
  • 4 biffer på ca 150-180 gram
  • 2 dl rød vin
  • 1 hakket gul løk eller aller helst 4 st sjalottløk
  • 1 ts sukker
  • 2 ts Balsamico eddik ( kan sløyfes)
  • 100 gram smør
  • salt og pepper

Før du steker:

  • Ikke ta biffen direkte fra kjøleskapet, temperer den ca en time først.
  • Vent til pannen er varm med og legge i biffene
  • Å steke i smør gir en ekstra god smak, men smøret kan brenne seg så det kan være lurt å bruke både olje og smør.
  • Krydre biffene rett før steking

Osmose:
Saften i biffen liker ikke varme. Den beveger seg derfor opp fra stekepannen. Når man vender biffen så snur saften og går opp igjen. Men denne gang møter den varmen fra fra stekeskorpen slik at den heller vil hvile i midten.Hvil biffen i en forvarmet ovn eller på en rist i romtemperatur. Ovn i ca 90 grader er best, da holder saften seg i midten og biffen blir saftig og mør.

Stekingen:
Stek først på høy varme (nesten maks) i et minutt og senk deretter varmen, når kjøttsaften begynner og piple opp snur du biffen og steker den andre siden på høy varme i ca ett minutt. Når kjøttsaften begynner og piple ut igjen er kjøttet medium. Ta da biffen ut av pannen og la den hvile på en tallerken i minimum fem minutter eller lenger. Hvis kjøttet har blitt kaldt eller du ønsker kjøttet mer stekt så setter du inn biffen i en forvarmet ovn på 150 grader i ca 2 minutter. Fem minutter hvis du ønsker kjøttet well done.

Lag rødvinsjy med løk som tilbehør:
Bruk den samme stekepannen som du stekte biffen i. Har det brent seg i pannen kan du skylle den (en del av kjøttsmaken vil likevel være i pannen). Legg den hakkede løken i stekepannen. Ha platen på middels til høy varme tilsett sukker og la det steke i ca 3 minutter slik at sukkeret smelter. Bruker du balsamicoeddik tilsetter du den nå. La det steke i ca 10 sekunder før du tilsetter vinen. Kok inn vinen til ca halvparten og senk varmen til slik at sausen ikke koker mer. Rør inn smøret og visp godt, tilsett salt og pepper og sausen er ferdig.

PS. Smak gjerne til med litt grønnpepper eller friske urter eller pepperot eller noe annet du har lyst på.

Vel bekomme!

Publisert .
Arkivert under , , .