Kveite med hvitvinssaus og grillet asparges

Denne oppskriften finner du også i boken Christer Berens’ Nytelser.

Ingredienser til 4 porsjoner:
  •  1 kilo kveite i skiver
  • Solsikkeolje
  • Smør
  • Salt og pepper
  Hvitvinssaus
  •  1 stor eller 2 små sjalottløk hakket
  • 2 dl hvitvin
  • 100 g smør
  • 1 ss crème fraîche
  • ½ ts grov sennep
  • 1 eggeplomme
  • Salt og pepper
  • Asparges
  • En bunt grønn asparges
  • 4 tomater

Kveite

  1. Stek fisken i olje og smør i 3 minutter på hver side, på middels til høy varme, slik at den blir gylden.
  2. Etterstek den i ovnen på 175 grader i ca. 10 minutter.
  3. Fisken er ferdig når kjøttet slipper benene.

Hvitvinssaus

  1. Ha en klatt smør i en kjele, og fres løken til den er blank.
  2. Tilsett hvitvin, skru opp platen til fullt, og reduser til det gjenstår
  3. Visp hele tiden, da går det raskere.
  4. Sil av løken, og hell tilbake.
  5. Demp varmen, og visp inne romtemperert smør, litt og litt.
    Nå må sausen ikke koke.
  6. Visp inn sennepen, og smak til med salt og pepper.
  7. Rett før servering tilsetter du eggeplommen over svak varme og visper til sausen får en kremaktig konsistens.

Asparges

  1. Skjær bort ca. 3 centimeter av bunnen av aspargesen.
  2. Hvis aspargesen er tynn, trenger du ikke å skrelle den, for skallet blir da sprøtt og godt når det stekes. Store asparges må dog skrelles lengst nede.
  3. Skjær skallet av tomatene med en skarp kniv, og del dem i to. Kan skåldes
  4. også, men jeg synes det er lettest å skjære bort skallet.
  5. Stek asparges og tomat, strø på salt og pepper, og hell på litt olivenolje.
  6. Sett det inn i ovnen sammen med kveiten.

Prikken over i-en er en deilig fransk smørsaus med en personlig vri. En original Beurre Blanc er en saus med hvitvin som er kokt inn med sjalottløk og innpisket smør. Jeg liker å ha i litt fløte før smøret og krydre med litt sennep. Et lite triks jeg bruker, men som ikke alle kokker er enig i, er å tilsette en eggeplomme til slutt. Det gir en mer fløyelsaktig konsistens.

Denne retten skriker etter en hvit burgunder med et diskret eikepreg. En god en finner du i Macon eller det sentrale Bourgogne.

Publisert .
Arkivert under , , , .