Juleskinke og Janssons fristelser!

Lag julemat med ny vri. Forsøk deg på deilig svensk juleskinke og Janssons fristelser. Hvordan du går frem ser du her!

Til svensk juleskinke:
  • 3 kg juleskinke
  • 1 egg
  • 2 ss sennep
  • 2 ss fransk sennep
  • 1 ss sukker
  • Maisstivelse (Maizena)
  • 1/2 dl stråkavring
Til Janssons fristelser:
  • 1 1/2 store gule løk
  • 4/5 kg fast poteter
  • 1 ss smør (til steking)
  • 100 g ansjosfiletet
  • 2 dl fløte
  • 1 dl melk
  • 1 ss strøkarving
  • 1 1/2 ss smør

Svensk juleskinke

Oppskriften gir ca. 20 porsjoner.

Svensk juleskinke er skinke som er sukkersaltet slik at den bli rød i kjøttet. Så skal den griljeres med sennep, egg, sukker og kavring.  Aller best blir den om du koker den selv, men du kan også kjøpe ferdig kokt og da trenger du kun at griljere den.

Slik gjør du:

Juleskinke for den late:

  1. Griljering: Bland sammen egg, begge sennepsortene og sukker. Tørk skinkens ytre med kjøkkenrull og strø over maisstivelse. Da holder griljeringen seg. Smør sennepsblandingen over skinken og strø over karvingen. Griljer skinken mitt i ovnen i ca 15 min på 225 grader eller til skinken har fått fin farge.
  2. La skinken kjøle seg ned før man skjærer den i tynne skiver og server.

Juleskinke for den som har god tid:

  1. Skyll skinken med kaldt vann. La nettet være på.
  2. Sett inn steketermometer, gjerne digitalt. Sørg for at spissen settes der det er mest kjøtt.
  3. Legg skinken i en gryte og hell på vann til den er tildekket.
  4. La det koke opp og snu så skinken sakte på svak varme under lokk til termometeret viser 70°C. Ca 1 time per kg for en saftig skinke, eller 75°C for en skinke med «klassisk skinkesmak». Løft opp skinken.
  5. La skinken kjøle seg ned før nettet fjernes. Legg skinken i en ildfast form.
  6. Sett ovnen på 225°C.
  7. GriljeringBland sammen egg, begge sennepsortene og sukker. Tørk skinkens ytre med kjøkkenrull og strø over maisstivelse, så holder griljeringen seg. Smør sennepsblandingen over skinken og strø over strøkarvingen. Griljer skinken midt i ovnen i ca 15 min på 225 grader eller til skinken har fått fin farge.
  8. La skinken kjøle seg ned før man skjærer den i tynne skiver.

 

Janssons fristelser

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 175°C.
  2. Skrell løk og poteter. Kutt løken i tynne skiver og stek den i matfettet i en stekepanne.
    Skjær potetene i tynne strimler.
  3. Legg poteter, løk og ansjosen (spar ansjosboksen) i en smurt ildfast form (eller flere små). Potetene legges i bunnen og øverst. Kok opp fløten og melken.
  4. Hell fløtemelken og ansjossaften oppi. Strø på med strøkarving og hell over matfettet.
  5. Sett inn i nedre delen av ovnen i 1 1/2-2 timer.  Om den begynner å få for mye farge, ta på aluminiumsfolie.

Den store julekokeboken

Få mer inspirasjon og finn flere gode oppskrifter i vår bok Den store julekokeboken.

Publisert .
Arkivert under , , .