Helstekt reinsdyrfilet med rotgrønnsaker

Visste du at reinsdyrfilet er noe av det møreste kjøttet du kan få tak i? Det en riktig delikatesse, og det er ytrefileten som er mest attraktiv. Ler deg en gang for alle hvordan du best kan steke reinsdyrfilet eller annet viltkjøtt her!

Dette trenger du til kjøttet:
  • 1,2 kg ytrefilet av reinsdyr
  • 1 ss havsalt
  • 1 ts pepper, nykvernet
  • 1 ss einerbær, nykvernet
  • 2 ts timian, finhakket
  • 2 ss smør til steking
til rotgrønnsakene:
  • 500 g rotfrukter
  • 2 ss olivenolje
  • 5 ss godt smør
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl hvitvin eller grønnsakskraft
  • 100 g frisk brokkoli
  • havsalt
til rognebærgeléen:
  • 1,2 kg knapt modne rognebær
  • 500 g epler
  • 4,5 dl vann
  • 750 g sukker per liter saft

Slik steker du fileten:

  1. Varm pannen med litt olje, og brun filetene. Legg på stekebrett og stek dem på ca. 200 °C i 6-7 minutter avhengig av tykkelsen på filetene.Bruker du kjernetemperaturmåler, skal kjøttet ha en temperatur på 53 °C.
  2. Ta kjøttet ut og hold det lunt. Rett før servering settes det inn i ovnen igjen på ca. 200 °C i 3 minutter. La det hvile i 5 minutter før du skjærer i det.
  3. Anrett reinsdyrfileten på varme tallerkener, legg på grønnsaker, poteter og nystekt sopp, pynt med friske bjørnebær og timian. Server nyrørte tyttebær eller rognebærgele ved siden av.

Slik lager du smørdampede rotgrønnsaker:

  1. Velg deg de rotgrønnsakene du liker best, og som er lettest for deg å
    få tak i, som gulrøtter, persillerot, sellerirot, neper og kålrabi.
  2. Rens og del grønnsakene i like store stykker, vend dem i olje og smør, og tilsett
    hvitløk, hvitvin eller kraft og litt havsalt.
  3. Ha alt i en ildfast form, tilsett brokkolibukettene, dekk til med aluminiumsfolie og damp i ovn på ca.
    180 grader i 15 minutter eller til grønnsakene er møre.

Slik lager du rognebærgele med eple:

  1. Rognebærene renses godt og skylles. Skyll eplene, fjern stilk og kjernehus
    og kutt i småbiter.
  2. Ha dette i en gryte sammen med vannet og kok
    langsomt opp under lokk. Småkok til eplene er møre.
  3. Hell massen over i en gelepose som på forhånd er vridd opp i kokende
    vann, og la det stå og dryppe over natten.
  4. Mål opp saften, ha den i en gryte og kok opp.
  5. Ta gryten av platen, ha i sukkeret og rør til alt er smeltet. Sett så gryten tilbake på platen og la småkoke i 5 minutter eller til en dråpe gele”henger” på skjeen. Skum så av og hell geleen over på
    glass. Ikke skru på lokket før geleen er kald.

Tips: Husk at du kan bruke samme fremgangsmåte for elg, hjort og annen viltfilet.

Vel bekomme!

Er du interessert i å lage annen julemat? Hvorfor ikke lage din egen gløgg, eller prøve deg på en lettvinn rakfisk- og røkelaksrull?

Den store julekokeboken

Få mer inspirasjon og finn flere gode oppskrifter i vår bok Den store julekokeboken.

Publisert .
Arkivert under , , .