Guacamole og chili con carne

Det er tid for Superbowl, og Christer er klar for å gi deg tips til noen retter du kan kose deg med foran tv’en; nemlig guacamole og chili con carne! 

Til guacamaolen:
  • 2 avokadoer
  • 1 tomat
  • ¼ fersk hvitløk
  • Jalapeños
  • 1 sjalottløk
  • 1 lime
  • Salt
Til chili con carne:
  • Olje til steking
  • 800 gram grytekjøtt i passe biter
  • 1 stor chili, hakket
  • 2 løk, hakket
  • 1 grønn paprika, hakket
  • 4 hvitløksfedd, hakket
  • 1- 2 bokser med røde kidneybønner
  • 2 bokser hakkete tomater
  • 4 ss tomatpuré
  • Noen dråper tabasko
  • Litt Worcestersaus
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts chilipulver - obs. vær forsiktig. Skal du tøffe deg, tar du to.
  • 2 ts oregano

Oppskriften er beregnet på fire personer.

Slik lager du guacamolen:

1. Avokadoene knuses i en bolle. Dersom den er passe moden er dette en enkel sak, hvis ikke kan den kuttes i mindre biter for å gjøre det enklere. Fjern saften fra tomaten og hakk kjøttet i små biter. Rør inn i avokadoen sammen med finhakket hvitløk, sjalottløk og et par ringer jalapeños.

2. Tilsett så saften fra en lime, og smak til med salt.

Tips: Sammen med litt pillede reker og godt brød er dette en ypperlig forrett, men den kan også brukes slik den er som for eksempel dip. Dersom du ønsker en litt mildere variant kan du tilsette litt rømme eller crème fraiche.

Slik lager du chili con carne:

  1. Stek kjøttet i oljen, på sterk varme, i en stor jerngryte til det har blitt brunt.
  2. Ta det ut, og legg det i en bolle, og hell av fettet.
  3. Ha grønnsakene i gryta, og stek til det blir gyllent.
  4. Hell kjøttet tilbake, og bland godt.
  5. Ta oppi krydderet, og rør rundt.
  6. Tilsett tomatpuré, knuste tomater og ca. 3 dl vann slik at det dekker det som er i gryta.
  7. Kok opp, senk varmen, og la det småkoke.
  8. Smak til gryten med litt mer krydder etter 30 minutter.
  9. Ha oppi bønnene.
  10. La det småkoke under lokk i minst 30 minutter til, gjerne lenger.
  11. Smak til med salt og noen dråper Worcestersaus.

Server hvetetortilla og litt mer krydder ved siden av. Kan også anbefale litt revet cheddar og rømme på toppen.

Tips: Den blir enda bedre hvis den får stå en dag for så å varmes opp igjen.

Publisert .
Arkivert under , , , , .