Elgfillet med skogens krydder!

Med høsten over oss tyr vi gjerne til kraftigere smaker og tyngre mat. Forsøk tidenes villtmiddag – elgfillet med skogens krydder! Christer viser vei.

Til denne retten trenger du:
  • 700-800 gram elgfilet
  • 3 ss. smør
  • 1 ss. hele einebær
  • 1 tsk knuste einebær
  • salt og pepper
  •  3. ss. smør
  • 300 gram rensede kantareller
  • 2 st. skivet sjalott løk
  • 2 fedd hakket hvitløk
  • 1 tsk hakket frisk timian
  • 2 dl rødvin
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl viltkraft (kan sløyfes)
  • 1 tsk knuste einebær
  • poteter  (tilbehør - kan sløyfes)
  • bærgelé (tilbehør - kan sløyfes)

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 150 grader
  2. Gni inn kjøttet med salt, pepper og knuste einebær
  3. Smelt smøret i en jern panne sammen med de hele einebærene
  4. Legg i kjøttet når smøret begynner bli brunt.
  5. Bryn kjøttet på middels sterk varme på alle sider
  6. Sett inn kjøttet i ovnen i ca 15 minutter, steketermometeret skal vise 58 grader
  7. La kjøttet hvile i minimum  15 minutter

Slik lager du tilbehøret: 

  1. Legg kantarellene i den samme stekepannen som du stekte kjøttet i
  2. Varm opp først på svak varme. Når soppen begynner og slippe veske legges smør, løk og hvitløk i. Stek noen minutter på middels varme til løk og soppen får farge.
  3. Kok rødvin, kraft og creme fraiche sammen  i egen kjele og hell over soppen
  4. Rør godt.Sausen er ferdig når den er kokt ned til sausekonsistens
  5. Tilsett timian og einebær samt  litt salt og pepper

Christers tips: 

Sausen kan smakes til med litt brunost eller bærgelé hvis ønskelig. Server gjerne potet og selleripuré til.
Mørt viltkjøtt synes jeg smaker best når det er stekt medium – verken for lite eller for mye.
Det beste av  alt er at til vilt bør det serveres ekstra god vin, jeg anbefaler Nebbiolo  Piemonte i Italia.

Finn flere gode og enkle høstoppskrifter oppskrifter i Christers boksuksess Nytelser! Boka er stappfull av lytternes favorittoppskrifter fra Nytelsesfredag. Kjøp den her ved å sende navn og adresse.

Publisert .
Arkivert under , .