Cognac-gravet laks krydret med sherryeddik og fennikel

Gravlaks er en smaksrik rett som passer perfekt til dillstuede poteter – og som rester på brødskiven dagen etterpå!

Til denne retten trenger du:
  • To laksefileter på til samen et kilo
  • 4 ss. cognac eller annet godt brennevin
  • 4 ss. sherryeddik eller sitron
  • 1 ss. fennikel eller anisfrø
  • 1 ss. sennepsfrø eller dijonsennep
  • 1 ss. lett knuste sorte pepperkorn
  • 80 gram sukker, helst brunt
  • 70 gram salt, helst maldon
  • et lite knippe dill til graving og et lite knippe til servering.

Slik gjør du:

  1. tørk fileten
  2. pensle eller hell over cognac og sherryeddik på filetene
  3. gni inn filetene med krydrene
  4. 4. strø litt sukker og salt i en form
  5. legg i en laksefilet med skinnsiden ned
  6. fordel dill og resten av sukkeret og saltet på fileten
  7. legg på den andre fileten slik at kjøttsidene ligger mot hverandre.
  8. trekk formen med plastfolie og sett noe tungt over slik at fisken ligger i press.
  9. sett kaldt og snu fisken minimum en gang i døgnet.

Fisken trenger minimum tre dager for at bli gravlaks, men det er både lov og godt å smake litt tidligere – da er laksen mer marinert enn gravet.

Servering

Skrap bort dill og krydder. Finhakk dill og strø over laksen samt litt nykvernet pepper.
Klassisk tilbehør til dette er sennepssaus og dillstuede poteter.

Tips

Personlig lager jeg alltid ekstra mye slik at jeg har til brødskiven og kveldskos etterpå.
Det er heller ingen problemer med å fryse gravlaksen. Den blir «nesten» like god etter frysing. Frys dillen først så smaker den mer: et gammelt svenske-triks – da kan man passe på å kjøpe når det er tilbud!

Vel bekomme!

Nytelser

Få mer inspirasjon og finn flere gode oppskrifter i vår bok Nytelser.

Publisert .
Arkivert under , , .