Christers påskelam

Fredagen før påske lagde Christer nydelig påskelam i P4 Radiofrokost. Prøv denne varianten med kantareller, spinat og hasselback-poteter.

Til denne retten trenger du: Lammefilleten
  • 700 g lammefilet eller 1 kg lammekarré med bein
  • 3 fedd hvitløk, skrelt
  • Olje og smør til bruning
  • 2 ss. finhakket timian
Kantarellene med spinat
  • 160 g kantarell, renset og revet i fine serveringsbiter (annen sopp kan brukes)
  • 100 g spinat, renset og vasket
  • 1 fedd hvitløk, skrelt
  • litt smør og olivenolje til steking
Sausen
  • 1 sjalottløk, finkuttet
  • 2 dl rødvin
  • 1 dl vann fra steik pannen som soppen hva stekt i
  • 1-2 dl god kraft
  • 2. ss. hakket frisk timian
  • 100 g smør
Hasselback-potetene
  • 600 g middels store poteter, skrelt
  • 30 g smør
  • 15 g parmesan, ferskrevet

Slik går du frem:

Lammefilet

  1. Salte og pepre filetene og brun dem i olje og smør. Ha tre fedd hvitløk i stekepannen mens du steker.
  2. Rulle filetene i timian for de settes inn i ovnen
  3. Etterstek filetene i ovnen i 5–8 minutter. Kjernetemperaturen skal være 55 grader. Hvil dem i 8 minutter før du trancherer filetene tvers over fibrene i 1 cm tykke skiver.

Tips: Hvis du skal servere en forrett først kan du med fordel steke filetene i god tid på forhånd (1-2 timer) og la dem ligge og hvile på rist for de settes i ovnen. 

Kantareller med spinat

  1. Stek kantarellene i litt smør i 4–5 minutter. Ta dem opp og kok ut pannen med 1 dl vann. Kok i 1 minutt og sil det over i sausen.
  2. Varm en panne og ha i litt olivenolje. Legg i spinaten og rør med en gaffel som det er stukket et hvitløkfedd på. Når spinaten er blank, er den ferdig – etter ca. 2 minutter. Tilsett den ferdigstekte soppen, varm opp og smak til.

Saus

  1. Kok opp sjalottløken og rødvinen. La væsken reduseres til en tredel, tilsett kraften og kok inn til det halve.
  2. Rør inn 100 gram smør i små terninger, kok opp og smak til med timian,  salt, pepper og eventuelt litt sitronsaft.

Hasselback-poteter

  1. Legg en tynn fjøl delvis oppå en annen. Legg potetene på den underste fjøla, inntil kanten på den øverste fjøla. Bruk en skarp kniv og skjær potetene i tynne skiver nesten igjennom. (Potetskivene skal henge sammen i den nederste centimeteren.)
  2. Legg potetene i en ildfast form og legg over 30 gram smør i tynne skiver. Ha på salt og pepper. Bak formen på 180 grader i 35 minutter. Ha på parmesanen etter at potetene er tatt ut av ovnen.

 

Publisert .
Arkivert under , , , .