Christers oksehalegryte

Det kommer mye godt ut av oksen. Har du prøvd å bruke oksehaler i matlagingen? Christer gir deg tips til en meget god og oksehalegryte!

Ingredienser til koking:
  • 1,2 kg oksehaler
  • 1 løk (i store biter)
  • 200 g hakkede rotgrønnsaker
  • 1 liten purreløk
  • 2 dl kalvekraft (kan være terning)
  • Ca. 2 dl vann/vin
  • Salt og pepper
Ingredienser til gryten:
  • 3 ss smør
  • 2 ss mel
  • 2-3 ss tomatpuré
  • 2-3 dl creme fraiche
  • 1 liten skivet purreløk
  • 200 gram hakkede rotgrønnsaker
  • Kjøtt og kraft fra oksehalegryten

Oppskriften er beregnet på fire personer. Denne retten har en tilberedningstid på omlag 3 timer og 30 minutter. Den som venter på noe godt…

Steg 1 – koke oksehalene

1. Salte og pepre oksehalene, og stek dem til de får farge.
2. Tilsett løk og grønnsaker og stek i ytterligere 3-4 minutter.
3. Tilsett vin (kan sløyfes) og kraft til kjøttet dekkes.
4. Senk varmen, sett på lokk, og la det koke på svak varme i minst tre timer. Kjøttet er ferdig når det enkelt kan plukkes fra benet.

Steg 2 – lage gryten

  1. Sil kjøttet og kraften. Kjøttet plukkes fra benene.
  2. Kraften spares, løk og grønnsaker fra kokingen hives.
  3. Smelt smør i en stor gryte.
  4. Tilsett mel og rør godt.
  5. Tilsett tomatpuré. Rør godt.
  6. Tilsett creme fraiche. Rør godt.
  7. Tilsett purreløk, hakkede rotgrønnsaker, og kraften.
  8. La gryten putre på middels varme i 20 minutter.
  9. Tilsett kjøttet og smak til med salt og pepper.
  10. Kok i 10 minutter før servering.

Tips: Gryten kan med fordel settes i ovnen på 150 grader i stedet for å koke på platen. Den kan varieres med hvitløk, tørkede urter og laurbærblad.

Publisert .
Arkivert under , .