Christers 17. mai-mat!

Det er dagen før dagen – og i morgen feirer Norge 200-års jubileum! Da må det skikkelig festmat til. Her får  du oppskriften på Christers 17.mai-mat: Stekt Frøyalaks med chreme fraiche og nykål – og selvfølgelig jordbær og vaniljeis til dessert!

Til dette festmåltidet trenger du: Laksen
  • Ca 700 gram frøya laks (Christers favoritt) eller annen laksefilet i passende porsjonsbiter
  • 2-3 dl cremefraiche
  • 2 ss hakket persille
  • 1 tsk knuste fennikelfrø (kan sløyfes)
  • salt og pepper
  • sitronpepper
  • Ca 700 gram nykål
Desserten
  • ca 1 kurv jordær, kuttet i biter
  • 1 boks vaniljeis til servering
  • saften av en halv lime
  • sukker
  • 2 ss. hakket sitronmelisse (kan sløyfes)

Denne oppskriften er beregnet på 4. personer

Slik gjør du.

  1. krydre laksen med fennikelfrø, salt og pepper
  2. stek laksen i stekepanne (helst teflon) i smør ca. 2 minutter på hver side
  3. sett inn i ovnen på 150 grader  ca. 5 minutter
  4. laksen er ferdig når den er svak rosa i midten.

Så var det sausen

  1. bruk den samme stekepannen som du stekte laksen i
  2. rør inn crème fraîche på svak varme
  3. smak til med sitronpepper og salt
  4. tilsett persille

Nykålen

  1. Kok kålen i 1 liter lettsaltet vann med 50 gram smør i ca 4 minutter.

Dessert – jordbær og vaniljeis

Nå smaker ikke jordbærene så mye og da kan det være lurt å marinere dem litt. Når du deler dem i to og strør sukker, så starter jordbærene å væske seg. 

  1. bland sammen sukker og jordbær la stå i ca. 10 minutter slik at væsker seg.
  2. ha i limesaft etter smak og evt.  sitronmelisse
  3. server med vanilje is

Drikkevalg: På en dag som 17. mai er champagnen den naturlige følgesvennen til festmåltidet.

Gratulerer med dagen!

Flere  oppskrifter fra Christers tid i P4 finnes i boka Nytelser.

Publisert .
Arkivert under , , , .